Dictionarul Montaniardului
Pentru că nici un montaniard nu s-a născut montaniard sau nu toți au avut norocul de a-și întâlni această pasiune încă din fragedă copilărie eu zic că ar fi bine să îi susținem și pe cei veniți un pic mai târziu în această mare și minunată comunitate a iubitorilor de natură și altitudine!
Poate că sunt cel mai bun exemplu în acest sens, având în vedere că mi-am început cariera de montaniardă destul de târzior iar atunci când mi-am început-o am avut o mie de întrebări. Ca novice în orice ai nevoie mai întâi de terminologie și pentru că este vorba de plecat de acasă, de puțină logistică.
Acest articol face parte dintr-o serie de articole pe care le creez pentru a vă servi ca un ghid începând de la ce înseamnă anumiți termeni folosiți de montaniarzi până la sugestii pentru ce puneți în rucsac atunci când plecați la munte și care sunt aspectele pe care este bine să le luați în considerare când vă hotărâți să investiți niște bănuți în echipament.
Astfel, în cele ce urmează am să descriu pe înțelesul tuturor ce înseamnă cei mai des folosiți termeni atunci când vine vorba de plecat la munte și cât de necesari sunt în arsenalul munțomanului!
Legendă:
Trebuie să ai! – nu ar trebui să lipsească din echipamentul tău!
Preferabil să ai! – este recomandat dar nu prioritar!
Situaționale! – nu intra in categoria basic și este folosit doar pentru anumite trasee!
Doar dacă vrei! – categoric util dar sigur că ai restul de echipament pus la punct?
Merge și fără! – atunci când ai de toate dar vrei mai mult!
Amnar / Cremene
Amnarul este bucata de oţel care se folosea încă din Antichitate la aprinderea focului iar cremenele este varianta lui dar „pe piatră”. Frecare puternică/ciocnire produce scântei therefore foc!
Merge și fără!
Bețe de Tracking
Beţe de aluminiu, reglabile folosite ca sprijin în timpul drumeţiilor. Utilitatea lor este uşor subestimată în ceea ce priveşte nevoia de cumpărare – preconcepţia că sunt utile doar de la o anumită vârstă în sus e total greşită. Beţele, utilizate corect ajută la menţinerea sănătăţii mai ales în timpul ascensiunii. Pe lângă asta ajută la menţinerea ritmului de mers şi a echilibrului la coborâre.
Preferabil să ai!
Bivuac
Denumirea este folosită cel mai frecvent cu trimitere la un sac de dormit impermeabil creat pentru a proteja sacul de dormit atunci când nu este utilizat cortul – dormit sub cerul liber. Bivuac mai are si sensul de adăpost alpin temporar construit pentru a proteja împotriva intemperiilor.
Situaționale!
Un sistem de scripete utilizat ca echipament de escaladă pentru urcarea în coardă. Sistemul permite alunecarea uşoară a corzii într-o direcţie şi blocarea în momentul schimbării direcţiei şi tensionării corzii.
Situaționale!
Echipament folosit în alpinism. Sisteme de asigurare realizate din două carabiniere prinse una de cealaltă printr-o altă piesă de mijloc ce se folosesc în timpu escaladei pentru a te asigura cu coarda.
Situaționale!
Eşarfă tubulară multifuncţională concepută dintr-un material ce permite respirabilitatea prin eliminarea şi uscare rapidă a umezelii şi menţinerea unui confort termic - protecţie împotriva vântului, frigului şi razelor solare. Poate fi folosită ca: eşarfă, cagulă, căciulă, banderolă, prinzătoare de păr, faşă elastica, compresa. Din nou, denumirea este asociată cu marca şi nu produsul.
Doar dacă vrei!
Recipient pentru apă creat special pentru a fi atasat interiorului rucsacului. Are forma unei perini de apă cu furtun iar utilitatea sa constă în faptul că poţi bea apă prin furtunul atasat fără a mai fi nevoit să scoţi recipientul din rucsac. Avantaj: apa rămâne rece, eficienţă în timp, formă ergonomică. Denumirea este luată de la marca produsului care de regulă vine la pachet cu un rucsăcel special creat pentru a putea utiliza recipientul.
Doar dacă vrei!
Carabiniere / Carabă
Sunt verigi metalice cu un sistem de deschidere tip clapetă pe latura interioară a verigii.
Situaționale!
Colțari
Echipament alpin cu un fel de „crampoane” metalice ataşate bocancilor cu ajutorul unor chingi reglabile. Colţarii se folosesc în timpul expediţiilor trackingului de iarnă pe porţiuni cu gheaţă sau zăpadă îngheţată şi risc de alunecare. Dacă explicaţia aceasta ţi-a fost utilă nu te gândi în nici un caz la achiziţie! Ăştia sunt pentru colţul mai experimentat de alpinişti.
Situaționale!
Folia Încălzitoare
Sau folia de supravieţuire este utilizată în cazuri extreme cu risc mare de hipotermie datorită proprietăţilor sale de a reduce pierderea de căldură. Ca structură, este realizată din poliester acoperit cu metal şi pot fi utilizate câteva ori. Foliile au o parte aurie şi cealaltă argintie – partea argintie protejează împotriva frigului iar cea aurie de caldură atunci când acestea sunt orientate spre corp. Practic e un must have alaturi de o trusă de prim ajutor!
Situaționale!
Frontala – lanterna minerului. Model de lanternă creată pentru a putea fi ținută pe frunte cu ajutorul unei benzi elastice reglabile. Există mai multe mărci de frontale însă cea mai comună și recomandată calitate-preț este Petzl – modelul Tikka2.
De ce este mai bună decât o lanternă de mână? – mâini libere, lumină puternică, consum redus de baterii, volum redus.
Trebuie să ai!
Izolir / Izopren
Izolirul sau Izoprenul este o saltea ultra-light din spumă izolatoare folosită atât pentru a dormi pe ea în timpul drumeţiilor cu cortul, cât şi la activităţi sportive de interior.
Ca avantaj este foarte ieftin, uşor şi se usucă repede dar este voluminos.
Trebuie să ai!
Goretex
Materialul textil cu un grad ridicat de impermeabilitate utilizat atât în confecţionarea îmbrăcămintelor cât şi pentru bocanci şi alte echipamente montane.
Trebuie să ai!
GPS Montan / GPS de Mână
Aparat GPS conceput special pentru orientarea la munte. Se pot încărca diverse coordonate pentru trasee şi de asemenea poate înregistra traseele parcurse. Ideal pentru orientare atunci când nu cunoşti traseul pe care mergi.
Merge și fără!
Sistem de harnaşament folosit pentru escaladă, rapel, canioning şi alte activităţi ce presupun urcarea în coardă.
Situaționale!
Lightshell
Textil rezistent da vânt (nu şi la ploaie) utilizat în timpul alergării sau a drumeţiilor pe vreme caldă. Varianta pentru vreme rece este Softshell-ul.
Doar dacă vrei!
Marcă de cuţit/briceag foarte cunoscut în rândul montaniarzilor. Poate fi realizat din metal sau carbon, are mâner de lemn şi există într-o gamă variată de dimensiuni de la numărul 2 până la 13. Numărul 1 a fost scos din producţie în 1935 – deci Opinel egal old shit!
Preferabil să ai!
Primus
Din categoria „Xerox” primusul este defapt marca şi nu produsul ce reprezintă de fapt un arzător sau mai pe româneşte un aragaz de camping. Are un singur ochi, rezistă destul de binişor la vânt şi frig, desigur depinde de model, există modele special create pentru condiţii mai aspre şi au şi diverse accesorii care sunt extrem de folositoare pentru astfel de situaţii. Are avantajul de a fi destul de mic (din nou, depinde mult de model) iar butelia de regulă este undeva între 100 si 500 g.
Doar dacă vrei!
Parazăpezi
Protecţii textile tratate pentru impermeabilitate utilizate atât pe timpul iernii în drumeţiile prin zăpadă cât şi pe timpul primăverii şi toamnei în scopul de atât proteja gleznele şi gambele de eventuale întâlniri nedorite cu spini, crenguţe şi insecte. Parazăpezile sunt ca nişte gambiere cu banda elastică sub genunchi şi la gleznă, cu sistem de prindere sub talpa bocancului.
Situaționale!
Piele de Focă
Este literally piele de focă iar la ce şi cum se foloseşte, la schi de tură se montează fâşii de piele de focă ce împiedica alunecarea schiurilor în spate, în momentul în care se urcă şi facilitează alunecarea înainte prin înclinaţia firelor de păr ale blănii.
Situaționale!
Piolet
Pioletul este o unealtă multifuncţională folosită pentru zăpadă şi gheaţă în rândul alpiniştilor. Ca aspect ceva combinaţie dintre un soi de târnăcop de mână şi un ciocan. Again, dacă explicaţia ti-a răspuns la o întrebare, nu are rost să îl treci pe lista de investiţii.
Situaționale!
Polar
Nu e vodkă şi nu e cerc, nu e urs şi nu e vânt – termenul se foloseşte pentru a defini materialul de fleece din care sunt realizate bluze, hanorace, pantaloni, căciuli, mănuşi, fulare sau pur şi simplu folosit pentru a căptuşi diverse îmbrăcăminte. Este un material uşor, foarte călduros şi deloc pretenţios.
Trebuie să ai!
Saltea Autogonflabilă Din Spumă Izolatoare
Saltea de cam 2-4 cm grosime umplută cu un bureţel. Are avantajul de a ocupa loc puţin în bagaj (13/28 cm împachetată), este relativ uşoară, undeva între 500 - 800 g, este autogonflabilă, izolează foarte bine şi are un grad mai ridicat de confort faţă de un izolir. Dezavantaj: trebuie avut grijă, se poate sparge şi ca recomandare, evitaţi să staţi pe lângă foc cu ea.
Preferabil să ai!
Softshell / Windstopper
De regulă se referă la jachetele ideale pentru mers la munte care sunt construite la exterior dintr-un material rezistent la frecare, respirabil, rezistent la vânt şi hidrofob iar stratul intern este din material de fleece/polar pentru a asigura confortul termic. Asta înseamnă că jacheta este ideală pentru drumeţii, are un grad scăzut de rezistenţă la apă dar în schimb este uşoară şi protejează împotriva vântului.
Preferabil să ai!
Nume destul de intuitiv dat pentru combinaţia de spoon cu fork – adică o ustensilă care se poate folosi atât ca lingură cât şi ca furculiţă pentru a reduce greutatea si numărul elementelor de veselă atunci când porneşti în drumeţie.
Doar dacă vrei!
Vibram
Vibram este marca şi totodată tehnologia care este folosită la crearea tălpilor pentru majoritatea încălţămintei de munte. Practic este o talpă foarte rezistentă din cauciuc cu un design flexibil, special creat pentru a permite o mai bună absorbţie a şocurilor. Unele branduri au lucrat la dezvoltarea propriei tehnologii similare, dar probabil Vibramul este best option.
Preferabil să ai!
Acum că ştiţi, spor la shopping şi încercaţi să vă consultaţi cu persoane cunoscătoare înainte de a face o investiţie! Un echipament bun nu îţi dă bătăi de cap câţiva ani!
Dictionarul Montaniardului
Reviewed by Karina
on
miercuri, aprilie 23, 2014
Rating:
despre saci de dormit nu ai spus nimic, despre bocanci nimic, despre rucsaci nimic...
RăspundețiȘtergereCred că nu s-a înţeles bine ideea articolului. Articolul nu este un articol de genul ce trebuie să am pentru munte, este un dicţionar! Adică am ales termeni care ar putea ridica semne de întrebare pentru oameni neiniţiaţi în ale muntelui şi i-am explicat pe înţelesul tuturor. Rucsac, bocanc, cort sau sac de dormit sunt cuvinte cu care orice vorbitor de limba română este familiar, sper! :)
RăspundețiȘtergereVor urma desigur şi articole despre ce trebuie să punem în rucsac în funcţie de perioada anului, despre cum alegem un produs şi alte detalii de genul! Acesta este doar primul articol din serie, cum am mai spus cuiva, este ca şi la şcoală, prima dată învăţăm literele apoi facem cuvinte şi fraze! :)
Mulţumesc oricum pentru aport şi interes şi mai aştept commenturi şi la următoarele articole.