Traseu spre Vihren, cel mai frumos varf din Muntii Pirin
După ce am cucerit Musala, cel mai înalt vârf al Bulgariei şi totodată al Peninsulei Balcanice am stabilit că trebuie să ajungem şi pe Vihren, al doilea cel mai înalt vârf al Bulgariei şi al treilea din Balcani.
Toată lumea ne-a spus că este frumos pe Musala însă nici nu se compară cu frumuseţea Vihrenului! Deci mergem să vedem!
Munţii Pirin - Cum ajungem la tarseu.
Pentru a ajunge pe Vihren, se trece prin Bansko, renumita staţiune de ski a vecinilor iar de aici urci 16 km pe un drum mai îngust de la aproape 1000 m până la 1950 m la cabana Vihren de unde începe traseul.
Unde dormim?
Ca şi posibilităţi de cazare ar fi trei variante: Cabana Vihren, cea mai sus poziţionată din faţa căreia începe traseul. Cazarea pe noapte aici costă 12 leva de persoană, se poate mânca şi bea la preţuri relativ decente.
Mai jos cu 2 km este cabana Banderitsa unde aceleaşi facilităţi le poţi avea pentru 10 leva de persoană iar dacă nu eşti fan de cabane şi preferi cortul, vis-a-vis de Banderitsa este un mic loc de să zic 20 de corturi unde aş crede că poţi sta gratis.
La bulgari e asemănător cu ce se întâmplă la noi, basically poţi să îţi pui cortul cam pe unde vrei dar nu aş şti să spun cât de safe este. Cred că toţi dintre noi am auzit fel de fel de poveşti fără happy ending despre bulgari. Noi nu am experimentat nimic neplăcut (dacă nu punem la socoteală și condusul ușor lunatic al bulgarilor).
Traseul şi povestea
Aşadar, seara am parcat la Banderitsa am mâncat şi somn! Am plănuit să plecăm relativ devreme în traseu pentru că ştiam că e nebunie sus cu locurile de parcare şi dacă nu mergi la prima oră … ajungi să îţi laşi maşina şi la 1 - 2 km de parcarea din care începi să urci.
La ora 8 am urcat iar la 8:30 am pus bocancii la treabă. Pe plăcuţa de traseu scria Vihren - 3 h: off we go then!
Traseul urmează Banda Roşie şi se compune din enşpe mii de poteci şi potecuţe. Mai exact e bine să păstrezi marcajul dar e bine şi să ştii că toate celălalte poteci foarte vizibile mai devreme sau mai târziu te duc tot pe marcajul iniţial.
Noi am început să urcăm pe o vreme superbă cu soare dar încet încet tot au început să apară nori. Oare avem iarăşi norocul de a prinde vârful în nori?
Poteca şerpuieşte agale, mai întâi printre jnepeni, apoi ajungem la gol alpin şi grohotiş pe alocuri.
În permanenţă se desfăşoară în stânga noastră un mic spectacol al norilor care ba îmbracă ba dezbracă vârful din spatele cabanei iar în dreapta vedem Vihrenul care încă are parte de cer senin.
Ne tot oprim la poze căci într-adevăr peisajul este minunat.
Încă un hop şi ajungem pe o crestuţă - sunt curioasă ce o fi pe partea cealaltă.
Wow! Ce spectaculos!
De aici se vede toată valea cu Vlahinska Lake - sunt vreo patru lacuri unul mai albastru, unul mai verde iar celelalte turquoise! Foarte frumos!
Dap, clar, trebuie multe poze!
Până aici am făcut cam două treimi din traseu, de aici urmează vreo două sute de metri de şa plată şi lină, peisaj cumva asemănător cu Munţii Ţarcu iar mai apoi ultima urcare spre vârf.
După încă 30 de minute ajungem pe vârf, şi noi şi norul!
Păi se putea să nu fie şi el la poze?
Ne petrecem încă jumătate de oră pe vârf, sperând la un pic de noroc dar în cele din urmă ne dăm seama ca nu sunt şanse.
Din câte am înţeles, se putea continua traseul pe creastă spre Koncheto Shelter însă cum nu se vedea absolut nimic, nici nu am ştiut exact de continuarea traseului am ajuns să coborâm pe acelaşi traseu.
Recomand, dacă totuşi prindeţi vreme bună să încercaţi pe partea cealaltă, spre refugiu - am înţeles că se trece pe lângă un gheţar, poate aveţi noroc şi de flori de colţ (care trebuie să rămână acolo şi după plecarea voastră!) iar per total mi s-a spus că peisajul pe partea cealaltă este şi mai frumos!
Oricum ar fi, merită să ajungeţi pe vârf, este foarte frumos iar traseul nu extrem de solicitant.
Coborâm în mare parte cu nori deasupra şi din când în când doi trei picuri de ploaie iar pe drum ne întâlnim cu un cățelandru alb care zburda vesel cu capul în nori!
Concluzia: frumos tare în munţii bulgăreşti! Destul de departe pentru noi dar rămâne pe lista de locuri cu care nu ne-am încheiat socotelile!
Traseu:
Timp: 5 h dus-întors (4 - 4,5 h de traseu efectiv)
Distanță: 6,5 km
Diferență de nivel: +/- 1000 m de la cabana Vihren până pe vârful Vihren
Marcaj: Bandă Roșie
Surse de apă: la cabane.
MapMy Hike
Cost Info:
Cazare la cabana Vihren: 12 leva / persoană / noapte
Cazare la cabana Banderitsa: 10 leva / persoană / noapte - pat în cameră de 11 persoane
Traseu spre Vihren, cel mai frumos varf din Muntii Pirin
Reviewed by Karina
on
luni, octombrie 13, 2014
Rating:
Niciun comentariu: