Up we glide! Primul zbor cu un planor!
Anul acesta se pare că ne-a surâs şi ne-a răsfăţat pe cât se poate! Eu una nu-mi mai încap în piele de fericire când mă gândesc la toate şi mai ales la ultima experienţă, mai exact zbor cu planorul! Ce poţi să vrei mai mult? ... bine, ar mai fi lucruri, nu pot să spun, dar nu vreau să mă grăbesc și vreau să mă bucur de fiecare pe rând.
Povestea...
Dar haideţi să vă povestesc de la început cum am ajuns la asta. Anul trecut, august 2013 ca să fim mai exacţi, am plecat la o tură de hiking în Retezat, chiar spre vârful cu acelaşi nume (traseul îl găsiţi aici). După o ascensiune frumoasă am ajuns pe vârf unde surpriza ne aştepta! O dată bucuria de a atinge Retezatul şi a doua plăcerea de a asista la un adevărat spectacol aerian. Două planoare ce vegheau deasupra noastră! Am stat cam o oră şi am admirat ceea ce făceau acei oameni curajoşi, le-am făcut poze şi ne-am bucurat! A urmat mai apoi articolul pe blog ce includea şi o poză cu unul dintre planoare.
După câteva luni, mă trezesc cu un mail de la Sorin, unul dintre planorişti care a dat din întâmplare de articol pe Internet şi m-a contactat pentru a face schimb de poze. Aşa că l-am felicitat pe om pentru toate cele, i-am trimis pozele şi am păstrat legătura (e şi Facebookul bun la ceva).
Mai departe cum s-a întâmplat să ajung să zbor? Păi după weekendul cu parapanta şi Negoiu Sorin ne-a invitat şi la un zbor cu planorul! Nu îmi venea să cred ce văd! Oare o fi pe bune? Oare chiar ne invită? Să avem noi atât noroc? Deja îmi luceau ochii şi nu conteneam să îmi creez tot felul de scenarii cum o fi să zbori cu drăcia! Cred ca am ajuns la capatul Youtube-ului pentru filmuleţele cu planoare, cu decolări, aterizări dar din faţa monitorului nu prea ai cum să ghiceşti ce înseamnă.
Am stabilit ieşirea pe Duminică, 19 Octombrie 2014 şi am început AMR-ul! Zborul l-am realizat din Valea Drăganului, o zonă deosebit de frumoasă, undeva între Oradea şi Cluj, la poalele Masivului Vlădeasa.
A venit şi ziua cea mare aşa că am pornit la drum cu noaptea în cap, la ora cinci dimineaţa, pentru a ajunge la locul cu pricina pentru ora 9! Simţeam că explodez de atât entuziasm, nu îmi era nici somn, nici frig, nici foame, nici sete, de abia aşteptam să ajungem!
Şi iată că am ajuns! Locul este minunat în lumina dimineţii încă îmbrăcată într-o mantie de ceaţă diafană. Întâlnirea trebuia să aibă loc la Pensiunea Poezii Alese, un loc excelent de care v-am povestit în articolul trecut. Noi am ajuns un pic mai repede aşa că ne-am luat o cafea şi am aşteptat cuminţi.
Zborul …
Nu a durat mult şi au apărut şi oamenii: Sorin Chişu (instructor), Horea Balea (pilot) şi domnul Vasile Balazs, fost instructor de zbor al lui Sorin şi actualul mosorist al lor, omul de bază fără de care zborul nu ar fi posibil. Imediat ne-am dus să vedem planorul şi să îi ajutăm să îl pregătească de zbor.
Tot acum am cunoscut şi partea motoare a planorului, mosorul cu motor de tanc, aparatul care remorchează planorul pentru ca mai apoi să poată ajunge în văzduh.
Pentru cei care nu ştiu cum decolează un planor, sunt două variante: fie este remorcat de un alt avion motorizat fie este tras de către un mosor care îl propulsează. Varianta cu avionul nu am să o explic pentru că este destul de logic. Pentru varianta cu mosorul, acesta este dus cam la 1000 m distanţă faţă de poziţia de start a planorului iar un cablu de oţel este ataşat de mosor respectiv planor. Acest cablu este apoi bobinat foarte rapid de către maşină astfel dându-i planorului puterea de a se dezlipi de sol. Et voila!
Aterizarea se face la fel ca la orice avion obisnuit, este extrem de lină şi lipsită de emoţii!
Dar iată şi experienţa noastră cu zborul! Mai întâi după pregătirile de rigoare ale planorului, mosorului şi cablului de remorcare se pregătesc şi pilotul respectiv, curiosul! Primesc harnaşamentul de paraşută dar sunt asigurată că este doar de procedură şi nu de nevoie. Sorin îmi zice în glumă: stai liniştită nu am folosit-o niciodată, habar nu am cum! Buuun!
Sunt ancorată bine în scaun și ready to go! Eu am ales să mă bucur de zbor aşa că am luat doar aparatul foto cu mine pentru a face două trei poze şi atât (aparent plecasem cu Go Pro-ul după noi dar nu şi cu bateria încărcată - not quite intelligent)! Deci eu am zburat prima și Alex a pus Go Pro-ul la încărcat pentru a filma zborul lui. (video mai jos)
Bun, se verifică prin radio şi se dă semnalul de plecare! Pornim! Simt cum planorul se pune în mişcare nici nu apuc să realizez când deja îmi dau seama că ne-am şi dezlipit de sol!
Şi gata! Suntem în aer! Incredibil!!!
( For a better experience watch HD )
Cred că a fost cel mai frumos moment din viaţa mea! Chiar şi după două săptămâni de la zbor încă nu găsesc cuvintele potrivite pentru a descrie ce simţi când faci asta! Clar este ceva ce vei înţelege numai după ce trăieşti experienţa.
Ce înseamnă planorismul
Mi-a plăcut parapanta, a fost excelent aş mai face asta ori de câte ori aş avea ocazia însă planorul este total altceva! Îţi dă un excelent sentiment de libertate, de detaşare, de majestic, pentru că atunci când eşti acolo sus efectiv nu ai cum să fi supărat, nu ai cum să nu contemplezi şi să îţi laşi imaginaţia să zburde spre tot ce e mai frumos!
Pentru noi a fost un zbor scurt de 10 minute dar îmi pot imagina acum cum este să zbori câteva ore deasupra crestelor munţilor, pur şi simplu să absorbi toată liniştea, să îţi răsfeţi privirea cu privelişti unice şi să trăieşti momente de adevărat extaz! Pentru mine, dacă ar fi să descriu, acesta este un hobby de excepţie, un sport aero-nautic şi un mod de viaţă pe care poţi să îl înţelegi numai dacă ai într-adevăr un suflet deschis, o minte limpede şi un entuziasm veşnic tânăr!
Pentru a întelege un pic cu ce se mănâncă această activitate, e bine de ştiut că termenul de planorism se referă la origine la metoda de a zbura pe curenţii de aer ascendenţi fără a necesita un motor în acest sens.
Tocmai în asta constă frumuseţea planorismului şi dacă se poate spune, apropierea lui de natură, folosind acelaşi principiu de zbor ca şi păsările, fără a polua mediul sau a face zgomot.
Noi am avut parte de o plimbărică așa mai light, cât să facem cunoștință cu zborul și senzația însă după ce am ajuns cu picioarele pe sol și cu bătăile inimii la normal, Sorin Chișu (instructor de pilotaj) a ținut să ne arate ce poate face într-adevăr planorul.
Practic pe înțelesul tuturor și fără termeni tehnici, ne-a lăsat cu gura deschisă în fața unui zbor absolut minunat şi de excepţie, cel puţin pentru noi ca profani ai domeniului.
Nu am avut inspirația să filmez toată treaba căci pot spune că am fost luată prin surprindere dar am reușit să prind câteva cadre.
Ce înseamnă Asociaţia Club Sportiv Gliding Transylvania
Momentan Clubul Sportiv Gliding Transylvania este o asociaţie non profit tânără, născută din pasiunea de a zbura. Scopul principal este pe de-o parte pentru membri activi posibilitatea de a-și pune în aplicație această pasiune iar pe de altă parte este un demers de a revigora acest sport aero-nautic în România, de a prezenta o alternativă de petrecere a timpului liber sau de a descoperi şi a rodi o pasiune mai specială.
Vorba aceea toamna se numără bobocii iar la Gliding Transylvania găsim momentan: şapte membri ai clubului dintre care doi instructori, doi instructori în pregătire şi trei piloţi experimentaţi, cinci planoare, două cu două locuri şi dublă comandă şi trei single iar pe lângă astea mai găsim multe speranţe, planuri de viitor şi oameni extraordinari.
Ceea ce încearcă să realizeze nu se limitează la propria lor pasiune de a zbura, ci din contră, îşi arată disponibilitatea lor de a dezvălui frumuseţea acestui mod de viaţă, de a crea o comunitate atât a piloţilor cât şi a iubitorilor de zbor, de a prezenta oportunitatea piloţilor străini de a zbura şi a cunoaşte România şi nu în ultimul rând de a transmite noilor generaţii pasiunea şi de a reabilita această ramură care în ultimul timp a rămas puţin în umbră la noi în ţară.
Vorba aceea toamna se numără bobocii iar la Gliding Transylvania găsim momentan: şapte membri ai clubului dintre care doi instructori, doi instructori în pregătire şi trei piloţi experimentaţi, cinci planoare, două cu două locuri şi dublă comandă şi trei single iar pe lângă astea mai găsim multe speranţe, planuri de viitor şi oameni extraordinari.
Ceea ce încearcă să realizeze nu se limitează la propria lor pasiune de a zbura, ci din contră, îşi arată disponibilitatea lor de a dezvălui frumuseţea acestui mod de viaţă, de a crea o comunitate atât a piloţilor cât şi a iubitorilor de zbor, de a prezenta oportunitatea piloţilor străini de a zbura şi a cunoaşte România şi nu în ultimul rând de a transmite noilor generaţii pasiunea şi de a reabilita această ramură care în ultimul timp a rămas puţin în umbră la noi în ţară.
Asta s-a întâmplat și cu noi, dacă până acum o săptămână am fost străini de ce înseamnă cu adevărat planorismul și potențialul acestuia, acum, după experiența zborului, pot spune că am dezvoltat o adevărată admirație și respect atât pentru activitatea în sine cât și pentru oamenii deosebiți care au această pasiune și curajul de a o practica. Takes one to know one!
Up we glide! Primul zbor cu un planor!
Reviewed by Karina
on
marți, noiembrie 04, 2014
Rating:
Zborul cu planorul nu poate fi comparat cu nimic in lume. E o senzatie unica, cea mai apropiata de zborul pasarilor. E o vorba, "avionul are motor, planorul are pilot". Si eu fac scoala pentru licenta pe acelasi tip de planor, is28b2.
RăspundețiȘtergereSalut Bogdan, cu siguranţa înainte de a experimenta acest zbor nu aş fi înţeles entuziasmul şi asemănarea însă acum îţi dau dreptate 100% şi te felicit pentru decizia şi curajul de a practica planorismul. Mult succes în continuare! :)
ȘtergereTe apreciez enorm pentru ce faci. Si mie imi plac enorm iesirile in natura, de-asta m-am facut cercetas :) Mult succes si tie in continuare, si calatorii cat mai placute ! :D
RăspundețiȘtergereMulţumesc din suflet şi dacă share-uim pasiuni comune, poate mai spre primăvară ne-om vedea şi la o tură de trekking. Merci de susţinere, îţi doresc cărări uşoare şi zile cu soare! :)
ȘtergereDe ce nu ? Mi-ar face mare placere. :)
Ștergere:) It's a deal!
Ștergere