City Break Italia: Matera
Matera nu numai că este un oraș de patrimoniu UNESCO dar este și una dintre primele așezări umane de pe teritoriul Italiei, cu un istoric ce se întinde până în perioada Paleoliticului.
Cum ajungem acolo?
Noi am plecat din Bari căci acolo aveam „base camp-ul”. De aici se poate lua trenul de Luni până Sâmbătă și busul Duminica. Pentru mai multe informații, orar și prețuri click aici. Dacă mergeți cu mașina, lucrurile se simplifică substanțial cu un simplu GPS! :)
Unde dormim?
În principiu, dormim în Bari dar dacă trebuie să dormim în Matera, încercăm pe Booking. Iar dacă vreți ceva deosebit și banii nu sunt o problemă încercați: Hotel Sextantion Grote Civita sau Palazzo Degli Abati pentru ceva romantic și cu iz local, sau Basiliani Hotel pentru cei ce iubesc minimalismul dar nu se pot despărți de natură.
Ce facem?
Treaba este destul de simplă aparent, ai ajuns în Matera pentru a vizita orașul, pentru a-i descoperi toate cotloanele și a gusta un strop din atmosfera specifică. Totul parcă se complică atunci când ajungi acolo, dai de prima hartă și începi să îți dai seama câte sunt de văzut, unde sunt pe hartă și câte străduțe super întortochiate vezi în fața ochilor. My advice, dacă ai buget, timp și dispoziție: ia un ghid. Pentru 10 € de persoană ai: povestea orașului, un traseu precis și intrarea la obiective în aproximativ două ore. Noi am ales varianta să ne pierdem pe străduțe, să descoperim singuri orașul și să ne plimbăm în voie fără program dar eu vă sugerez totuși să încercați și treaba cu ghidul. Iar dacă vă întrebați de unde găsiți un astfel de ghid - e simplu, vă găsește el în maxim zece minute de când ați ajuns în zona centrală.
Centrul vechi al orașului reprezintă însăși inima acestuia iar denumirea de Sassi di Matera înseamnă „Pietrele Materei”. Întreaga zonă centrală este impresionantă și distinctă față de orice altă așezare, mai degrabă rezonând cu una din orient sau nordul Africii la o primă vedere.
Matera este construită pe o parte a cheilor La Gravina iar asta, evident, îi aduce un plus de interes și frumusețe. Mai interesant este, că pe cealaltă parte a cheilor, se poate vedea și vizita întregul lanț de caverne ce au adăpostit omul de Paleolitic odinioară. Din oraș se poate coborî pe o potecă până jos la apă apoi se urcă șerpuit spre caverne. Ca paranteză, noi nu am găsit nici un pod sau o trecătoare la sfârșit de Martie, dar probabil pe timp de vară se poate traversa râul lejer. Cavernele se pot vizita și de pe partea cealaltă, există un drum de acces care se desprinde din drumul SS7.
Plimbarea pe chei este cât se poate de lejeră iar locul este foarte frumos, numai bun pentru un mic răgaz sau un picnic mai aproape de natură.
Revenind la oraș, vă recomand măcar o oră de promenadă căci o astfel de plimbare este absolut minunată. Veți descoperi străduțe înguste, aerul vechi al orașului, panorame încântătoare și din când în când câte o poartă deschisă spre o curte când mai luxoasă, când mai ponosită a locuitorilor Materei.
În ceea ce privește obiectivele pe care ar fi păcat să le ratați, cap de listă este punctul de belvedere de la Storica Casa Grotta di Vico Solitario - unde găsim și Muzeul Antropologic și Demografic ce ne pune în fața unei perioade demult apuse. De aici se pot admira atât cheile cât și întreg orașul.
Grotta di Vico Solitaro si Biserica San Pietro Caveoso |
Imediat sub Casa Grotta di Vico Solitario puteți vizita Biserica San Pietro Caveoso, în piațeta cu același nume.
Tot aici avem și un alt punct de belvedere și de ce nu, un cadru excelent de poze.
Nu părăsim capitolul biserici fără a recomanda şi Basilica di San Francesco și Catedrale di Matera.
Un alt punct de interes ar fi Casa Noha, o mică locuință care te duce într-o călătorie în timp pentru a descoperi viața orașului așa cum era ea în trecut. Întrarea este aproape liberă, în sensul că fiecare plătește cât dorește - donație.
Dacă nu ați obosit încă, pentru trei euro/persoană, chiar sub Piața Palombaro Longo, puteți vizita vechile galerii care adăposteau rezervoarele de apă a orașului în sec. XVI. Turul cu ghid durează 25 de minute și este deschis doar Sâmbăta și Duminica.
Ultimul dar nu cel din urmă, înainte de a părăsi orașul, salutăm scurt și Castelul Materei și cele două părculețe care îi stau la picioare.
În apropiere
Totul depinde în principiu de bugetul şi timpul pe care îl aveţi la dispoziţie pentru că locuri de vizitat se găsesc întotdeauna. De aici avem aşa:- Bari: ~70 km - un oraş destul de măricel cu deschidere la mare şi perspective bune în ceea ce priveşte city life, night life şi shopping.
- Alberobello: ~70 km - click aici pentru articolul despre Alberobello.
- Napoli: ~250 km de unde se poate ajunge la renumitul vulcan Vezuviu.
- Parcul National Etna - vulcanul Etna: ~500 km.
Deci una peste alta, Matera este de văzut! Un oraș cu tradiție, cu un aer exotic și crescut în mijlocul naturii, un loc uitat de vreme și încărcat de istorie ce așteaptă să îi descoperi fiecare colțișor.
City Break Italia: Matera
Reviewed by Karina
on
luni, aprilie 13, 2015
Rating:
Oare merge pentru o vizită scurtă de o zi? Plecare dimineața din Bari și întors seara?
RăspundețiȘtergereSalut Ella, noi exact asta am facut, si a fost excelent. Desigur un loc cu cat stai mai mult cu atat il descoperi mai bine dar daca este sa ma intrebi, o zi e destul de ok ca timp pentru Matera. :)
ȘtergereOk, perfect! Mulțumesc frumos pentru răspuns! :)
ȘtergereCu drag, daca mai ai intrebari, shoot! :)
Ștergere