Unde pot sa merg la munte?
A venit momentul în care ți-ai luat inima în dinți și ai spus că vrei să mergi la munte, ai vrea să mergi dar nu ști unde sau pur și simplu nu te poți decide unde ar fi mai bine să îți petreci weekendul, ce să incluzi pe lista de must see în concediu sau poate ai nevoie doar de niște confirmări sau detalii tehnice despre traseu? Indiferent de motiv, sper ca articolul acesta să te scoată din casă cel puțin o dată și să îți fie de ajutor!
Pornind de la Jurnalul Meu De Bord am promis că fac o serie de articole cadru care să centralizeze într-o manieră utilă pentru voi trasee și sugestii de locuri în care am fost și pe care le recomand cu drag.
Înainte de a trece la trasee vă explic un pic cum am gândit tabelul de mai jos în ceea ce privește gradul de dificultate al traseelor. În primul rând, gradul de dificultate este aproximat pentru un om cu condiție fizică medie, care nu este la prima ieșire în natură, și are un minim de echipament necesar.
Dacă nu ai fost niciodată în natură mai mult de un picnic la 20 km de oraș, poți lejer să ai în vedere următoarele „efecte adverse” și sfaturi vis-a-vis de gradele de dificultate mai jos menționate:
- Ușor - copleșit de frumusețea din jur, obosit și cu multe întrebări despre echipament, dormit în cort, frig, siguranță în natură, urși, șerpi și alte animale care pândesc să te ucidă la orice mișcare greșită. Spre final sau la o porțiune de urcare mai pieptișă probabil vei avea o ușoară impresie că ai fost atras într-o capcană de către proprii tăi prieteni. Overall, o să ai minim 100 de poze postate pe Facebook și multă vreme aceasta va rămâne aventura vieții.
- Mediu - epuizare, dureri musculare, senzația de „nu am să mai pot merge niciodată”, cel mai probabil o colecție rezonabilă de beșici, ușoară senzație de foame, deshidratare și în mod sigur un comportament ce seamănă foarte mult cu PMS-ul. Cu toate astea, s-ar putea să îți placă și să te apuci serios de o treabă.
- Greu - are you kidding me?
Acestea fiind
Dificultate Traseu
|
Trasee în străinatate
|
Ușor Durata: 2 - 5 ore Distanța: 2 - 10 km Diferența de nivel: +/- 200 - 800 m | Yestrebets - Musala Hut (telecabina) - Vf. Musala (Bulgaria) |
Mediu Durata: 4 - 8 ore Distanța: 5 - 20 km Diferența de nivel: +/- 500 - 1000 m | Vihren Hut - Vihren (Bulgaria) Kuhinja Kuca - Gomisckova Kuca - Krn (Slovenia) Podlesok - Preilom Hornadu (Slovacia) Podlesok - Sucha Bela (Slovacia) Bohinj - Savica - Crno Jezero Pelister National Park - Vf. Stiv (Macedonia) Tetovo - Leshcnita (Macedonia) |
Greu Durata: peste 8 ore Distanța: peste 10 km Diferența de nivel: peste +/- 1000 m | Mangart (Slovenia) Krma Valley - Kovinasrka Koca - Kredarica Koca - Vf. Triglav (Slovenia) Pelister National Park - Vf. Pelister (Macedonia) Rysy (Slovakia) |
Ne vedem la munte!
Unde pot sa merg la munte?
Reviewed by Karina
on
duminică, noiembrie 23, 2014
Rating:
Sunteti niste (oameni) frumosi! Bravo!
RăspundețiȘtergereVreme buna!
http://muntele-prin-ochii-unui-copil.blogspot.ro/2013/08/top-10-trasee-montane-prin-ochii-unui.html
Mulţumim tare mult şi totodată felicitări pentru iniţiativa deosebită "prin ochii unui copil"! :)
ȘtergereFelicitări pt. blog, m-ai făcut să-mi doresc să urc cu copiii la Musala ... Repede, până nu începe școala :)
RăspundețiȘtergereNu pot decat sa ma bucur si sa va incurajez! :) Multumesc de apreciere.
Ștergere