Parcuri Nationale din Europa: Introducere
Dacă acum ceva vreme am început să povestesc câte puţin despre Parcurile Naţionale din România, pentru mine este timpul să mă ţin de promisiune şi să revin şi pentru cele din Europa, iar pentru voi, este timpul să puneţi nişte puncte pe hartă!
Înainte de a porni la drum am să deschid seria cu niște referințe generale de bună purtare în parcuri și niște minime informații care s-ar putea să vă fie de folos. Ca notă, faţă de articolul anterior, pentru cele care urmează am schimbat puţin structura pentru a atinge punctele relevante. Şi în acest sens, pornesc cu câteva menţiuni vis-a-vis de regulile generale din Parcurile Naţionale din afara graniţelor ţării noastre:
- Fire in the woods! Focul se face numai în spaţii special amenajate şi care permit asta, aveţi grijă, în majoritatea ţărilor amenzile sunt aspre.
- Wild camping - în majoritatea ţărilor este interzis însă unele state sunt mai tolerante în această privinţă. Ca regulă generală, teoretic pe teritoriul parcurilor naţionale nu se campează nicăieri. Mai jos statutul diverselor ţări în ceea ce priveşte camparea în afara campingurilor:
- Ilegal: Austria, Germania, Slovenia, Croaţia, Grecia, Olanda, Belgia, Danemarka, UK, Portugalia, Ungaria, Cehia
- Tolerat: Franţa, Macedonia, Elveţia, Italia, Irlanda
- Legal: România, Slovacia, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, Polonia, Spania, Albania, Serbia, Bulgaria, Muntenegru, Bosnia
- As a general advice, verificaţi înainte de a pleca, don’t take for granted informatiile de mai sus, sunt pur orientative iar legislatia se poate schimba oricând!
- Leave it as it is! Menţionez doar de dragul checklistului, locul după ce aţi campat trebuie să fie cel puţin la fel de curat ca şi înainte. Deci luam gunoiul cu noi!!!
- No art on the trees! Deasemenea fără parafe pe copaci, puteţi să vă declaraţi iubirea şi în alte moduri!
- Do not touch the flowers! Poate la noi nu legea, ci aplicarea ei este mai blândă, însă în afară (sper) nu o fi! Plantele le luăm cu noi numai în fotografii!!!
- Respect water! Pentru că suntem în natură este foarte important de unde bem apă (întotdeauna din izvoare) dar la fel de important este și faptul că nu trebuie să lăsăm diverși detergenți și produse cosmetice în apă, cu precădere în ape stătătoare întrucât pot afecta sever fauna și flora.
- Follow the path! Respectați traseul și marcajele turistice; ele au uneori dublu scop: unu, vă duc la destinație și doi, ocolesc anumite zone ocrotite.
- Emergency signal! Pentru semnalarea unei urgențe atunci când nu putem apela telefonic Salvamontul sau Serviciul de Urgențe, se poate aplica următorul semnal recunoscut la nivel internațional:
- Ca semnalare a situației: 6 semnale acustice sau luminoase pe minut, la interval de 10 secunde, apoi un minut pauza și se reia.
- Ca răspuns la apelul de urgență: 3 semnale acustice sau luminoase pe minut, la interval de 20 de secunde, apoi un minut de pauză și se reia.
- Taking your pets! În general parcurile naționale pot fi vizitate alături de cei mai buni prieteni patrupezi ai omului însă de regulă animalele trebuie ținute în lesă pe toată durata excursiei. Acesta este un sfat bun și pentru parcurile sau zonele naturale de la noi ca o extra atenționare vis-a-vis de câinii de la stâne - eu m-aș gândi de două ori înainte de a pleca în traseu dacă nu cumva este prea riscant pentru companierul obișnuit cu siguranța citadină!
Buun, astea fiind zise, urmează lista de articole cu parcuri, pe care le-am împărțit pe țări, grupate câte două pentru că riscam să scriu un articol roman dacă nu și știu că oricât de interesant at fi un articol, timpul e limitat. Mai întâi lista și apoi unul câte unul voi adăuga și articolele:
- Parcuri Naționale din Europa: Slovenia și Slovacia
- Parcuri Naționale din Europa: Bulgaria și Macedonia
- Parcuri Naționale din Europa: Serbia și Croația
Parcuri Nationale din Europa: Introducere
Reviewed by Karina
on
miercuri, ianuarie 21, 2015
Rating:
Niciun comentariu: