Happy Campers: Road Trip Islanda în Patru Minute
Tot din seria Islanda, un scurt articol despre cum este cel mai bine să vizitezi Islanda.
Unul dintre aspectele cheie atunci când ne alegem destinaţia pentru concediu ţine de transport - atât în ceea ce priveşte transportul până la destinaţie cât şi transportul pe timpul sejurului. Evident sunt turişti şi turişti, sunt oameni care preferă city life şi atunci clar best way to travel este cu mijloace de transport locale dar sunt oameni care au nevoie de mobilitate, au puţin timp la dispoziţie iar asta cere automat să nu depinzi de orar de funcţionare şi o sută de schimburi de diverse mijloace. Cam acesta a fost şi cazul nostru: aveam la dispoziţie 12 zile pentru a vedea o ţară cam la fel de mare ca şi România care nici măcar nu se afla pe continent, deci situaţia cerea musai avion + maşină.
Am tot stat şi am analizat cum este mai bine să facem să vedem cât mai mult şi să cheltuim cât mai puţin. Ne-am speriat când am început să căutăm cazări şi maşinuţe de închiriat. Ambele sunt foarte scumpe iar dacă mai adăugăm şi combustibilul şi alte taxe ajungem să nu mai plecăm nicăieri. Dar înainte de a capitula în faţa costurilor am găsit o alternativă perfectă. O maşină cu casă, masă şi tot ce trebuie pentru a merge, a dormi şi a mânca pe timpul concediului. Excelent deci unde semnăm?
Foarte mulţi turişti care vizitează Islanda decid să o facă închiriând o astfel de maşină pentru că sincer este cel mai bun mod de a vedea ţara cu tot ce are de oferit.
Zece motive pentru a închiria un Happy Camper când vizitezi Islanda
- Include cazare şi transport.
- Economică - combustibil şi reduce costurile cu cazarea.
- Poţi călători cu un grup de până în cinci persoane (în funcţie de modelul ales).
- Este dotată cu o mică chicinetă: frigider, arzător, veselă şi chiuvetă cu apă curentă.
- Poţi închiria odată cu maşina şi echipament de camping (cost suplimentar).
- Are în dotare încălzire ce funcţionează independent de motorul maşinii (pe panouri solare).
- Comfortabilă din punctul de vedere al mobilităţii.
- Traficul în Islanda este redus deci chiar şi cu experienţă mai puţină te poţi descurca.
- Poţi să îţi iei necesarul pentru drum gratis chiar de la sediul de unde închiriezi maşina (leftovers de la alţi turişti).
- Cei de la Happy Campers sunt jos pălăria! Super profi şi de încredere.
- Servicii de pick-up de la aeroport (în timpul programului lor de lucru).
Sunt multe companii care oferă astfel de servicii pentru închiriat mini campers de genul însă nouă ne-a plăcut cel mai mult de Happy Campers. La momentul respectiv aveau şi cea mai bună ofertă de preţ, maşinile lor arătau mai bine decât ale concurenţei şi nu aveau costuri pentru rezervarea de maşină.
Ce trebuie să ştiţi înainte de a porni la drum
Dotările maşinilor
- Bucătărie: frigider, aragaz cu butelie de camping (plus butelii de rezervă), chiuvetă cu apă curentă (legată la un bidon de 25 l), farfurii plate, farfurii adânci, tacâmuri, pahare, detergent de vase, lavetă, şerveţele, fund de lemn şi măturiţă cu făraş.
- Spaţiu de dormit: perne, pilote, două rânduri de pături, asternuturi. Extra, mai puteţi închiria saci de dormit de la ei.
- Maşina: cutie manuală, radio (unele au şi mp3 player), diesel sistem de încălzire independent de cel al maşinii - fiind alimentat de baterii solare funcţionează şi atunci când motorul este oprit.
- Extras - existente de închiriat de la sediu: mobilier de camping, scaun de bebe, GPS, transformator-adaptor pentru laptop, chitară, aparat de făcut cafea tot felul de extra asigurări de travel pentru maşină.
Introducing Happy 3 Camper!
Dormitul în maşină
- Evident, depinde de perioada în care călătoriţi, Islanda este o ţară cu mult vânt şi temperaturi ce vara nu depăşesc maxima de 20 de grade pe timp de zi. Noi am fost în septembrie iar dacă pe zi temteraturile au fost de între 6 şi 12 grade Celsius, noaptea au scăzut până spre 1 - 3 grade Celsius.
- Căciulă, "pijamale" groase şi un sac de dormit au să vă prindă bine. Sac de dormit se poate închiria (vezi preţuri AICI) şi de la ei însă dacă aveţi loc în bagaj, de ce să nu reduceţi costurile?
- Spre diferenţă de Vestul Europei, unde nu ai voie să dormi decât în campinguri special amenajate pentru campere, în Islanda este o libertate mai mare în ceea ce priveşte dormitul îm maşină - atâta timp cât nu dormi off road, nu distrugi natura, nu eşti pe proprietate privată sau în locuri unde este interzisă camparea. Noi am mai dormit în parcări atunci când nu am ajuns-găsit un camping iar ca notă, este absolutely safe.
Condusul în Islanda
Condusul în Islanda este uşor diferit faţă de cel cu care sunt obişnuiţi europenii (totuşi pentru români nu e aşa grav căci avem experienţă cu drumurile proaste de la noi :p ). De ce?
- Condusul se face pe partea dreaptă a străzii - volanul pe stânga (bine că nu au fost şi ăştia pe sub britanici)
- Viteza: 90 km/h pe drumurile principale, 50 km/h în orașe și 80 km/h gravel roads.
- Există drumuri de zgură (gravel roads) unde condusul este un pic mai dificil iar franarea trebuie realizată cu atenţie.
- Pe gravel roads trebuie să păstraţi o distanţă considerabilă faţă de maşini căci pot fi aruncate pietricele care vă pot afecta-chiar sparge parbrizul maşinii.
- Atenţie mare la drum căci chiar dacă nu figurează ca un drum de pământ/gravel poţi întâlni bucăţele de astfel de carosabil şi pe Ring Road.
- Chiar şi drumurile de asfalt pe margine au zgură şi de regulă o diferenţă destul de mare de nivel - aveţi grijă la aceste detalii.
- Dacă ai planul făcut cât de cât şi şti unde vrei sa ajungi te poţi descurca foarte simplu şi fără GPS. Drumurile sunt foarte bine marcate şi direcţiile semnalizate iar dacă adaugi şi o hartă turistică mai detaliată, cu siguranţă te poţi orienta facil.
- Condusul off road este strict interzis peste tot. Islandezii chiar îşi protejează natura!
- De regulă F Roads sunt destinate maşinilor cu tracţiune integrală 4X4 - dacă nu aveţi o astfel de maşină nu vă aventuraţi. Sunt însă și unele F roads care nu sunt exclusive masinilor cu tracțiune integrală.
- Zona de interior a ţării se numeşte High Lands şi nu este accesibilă nici măcar cu maşini de teren. Singurele maşini care pot circula acolo sunt Super Jeeps - din acelea cu roţi imense şi garda la sol de peste 1 m. Pentru o astfel de experienţă se pot achiziţiona excursii.
- O chestiune importantă: când deschideți ușile la mașină țineți bine de ele. În Islanda vântul este foarte puternic și cu ușurință îți poate smulge ușa din mână. Nu este de glumit cu asta, vă spun din experiență.
- Circulați cu atenție în zonele cu munți și ocean pentru a nu accidenta puii de păsări de pe șosea. Există în Islanda niște păsări destul de măricele (ceva specie din familia pescărușilor) care își fac cuiburile pe stânci iar când puiul este suficient de mare pornește spre ocean iar de cele mai multe ori, pentru că încă nu poate să zboare se îndreaptă spre un râu care să îl ducă spre ocean. Problema este că aparent ei confundă șosele cu răurile și se arunca spre ele apoi sunt loviți de mașini. Aveți grijă de suflețelele astea!
- Tot la capitolul drumuri și animale fiți cu ochii în patru după oi, și ele mai ajung pe drum și se cam cred king of the road! Ca la noi numai că nu sunt în turme mari.
- Multe poduri din Islanda sunt măricele și se îngustează ajungând pe o singură bandă. Nu sunt semne de prioritate iar asta înseamnă că este la mica înțelegere cu partenerul de trafic. Recomandarea este întotdeauna să încetiniți și să acționați cu precauție.
Iar acum că ne-am familiarizat cu toate cele despre cum călătorim în Islanda și de ce închiriatul de mini campers este cea mai bună alegere am să vă „spun” pe scurt în patru minute cum a fost road trip-ul islandez pentru noi pe Ring Road!
Pentru detalii despre itinerariu că invit să citiți Circuitul Islandei in 12 Zile sau folosiți label-ul Islanda.
:)
Happy Campers: Road Trip Islanda în Patru Minute
Reviewed by Karina Isar
on
luni, ianuarie 11, 2016
Rating:
Niciun comentariu: