Prima Intalnire cu Piatra Craiului - Traseul Spre Piatra Mica si ... Crucea din Carpati
Piatra Craiului - we finally meet! După ani de planificări și planuri date peste cap de vreme capricioasă (am crezut că în acest masiv soarele nu ajunge niciodată și că pozele de pe net sunt pure Photoshop) am ajuns în sfârșit să punem piciorul pe acești munți. Impresionant? Da! Piatra Craiului este fără doar și poate de pus pe listuța de locuri ce trebuie experimentate.
Cum Ajungem Acolo
Pentru a ajunge la punctul de start al traseului se urmează marcajele turistice spre Prăpăstiile Zărneștilor iar mașina se poate lăsa în parcările semi-amenajate de dinaintea barierei.
Unde Dormim
Noi am ales să stăm undeva în Râșnov la Pensiunea Casa Contelui. Cazarea e foarte faină, camerele curate și o bucătărie comună de ți-e mai mare dragul să stai în ea dar se comunică greuț cu gazda, deși vorbim aceeași limbă.
Singurul regret este că nu am dormit la sus la Cabana Curmătura. Will do that one day, chiar mi-a lăsat o impresie foarte bună căbănuța asta.
Traseul si Povestea
Traseul nostru traversează cheile în întregime până la intersecția cu cele două trasee spre Cabana Curmătura. Un traseu (cel din stânga) este mai pieptiș la început și, zic ei, mai scurt iar cel din dreapta cu siguranță mai ușurel dar mai lung. Asta am constatat eu din cele două indicatoare care spun că pe cel din stânga faci 1.5-2 h iar pe cel din dreapta 2.5 - 3 h.
Adevărul este că timpii sunt extrem de lejeri. Noi, fără să ne grăbim am urcat în o oră și am coborât în cam tot atât. Am urcat pe cel din stânga lăsând coborârea pentru cel din dreapta (dacă tot se poate diversifica...de ce nu?).
Adevărul este că timpii sunt extrem de lejeri. Noi, fără să ne grăbim am urcat în o oră și am coborât în cam tot atât. Am urcat pe cel din stânga lăsând coborârea pentru cel din dreapta (dacă tot se poate diversifica...de ce nu?).
Începutul traseului este lejer, pe o potecă prin pădure care ba șerpuiește, ba o ia fără ocolișuri pieptiș.
Planul nostru inițial era de o tură mai lungă cu coborâre pe la Grind dar ne-am dat seama că nu are rost căci vremea s-a pus de-a curmezișul. Ne-am gândit că până la urmă, asta este, ne bucurăm și cu o cafea la Curmătura dacă atât o fi să fie.
Toată creasta Pietrei Craiului era cu capul în nori și sincer îmi părea rău să ajung acolo și să văd ...nimic. Ca norocu' am găsit o alternativă fără nori dar cu un strop de provocare - așa am făcut dreapta pe lângă cabană și am urmat marcajul Punct Albastru spre Piatra Mică.
Atenție - plăcuțele info sunt un pic dubioase. De la Curmătura prima dată dăm de marcaj Punct Albastru ce duce spre Vârful Ascuțit și Piatra Mică (1.5 h). Apoi mai sus în Șaua Crăpăturii traseul se bifurcă - Punctul Albastru rămâne spre Piatra Mică (1 h) și Triunghiul Roșu duce spre Vârful Ascuțit (tot 1.5 h ... :| ).
La cabană deja e full de lume așa că facem și noi o pauză de masă dar un pic mai retras și apoi îi dăm pe coborâre spre cealaltă potecă.
Inițial mergem pe o potecă vizibilă dar nemarcată până la stână iar de acolo intrăm pe traseu. Coborârea o facem în ritm mai alert un pic căci este lină și plăcută până și genunchilor.
Una peste alta, mă bucur că în sfârșit, după atâta timp am ajuns și ne și plimbăm prin Piatra Craiului. Munții sunt cu adevărat speciali - unul dintre locurile emblematice ale României căruia cu greu reziști să i te împotrivești.
Detalii Traseu
Timp: 3h 40 min (7 h cu tot cu pauze)
Distanță: 15.5 km
Diferență de nivel: +/- 1450 m
Marcaj: BA, PA
Surse de apă: Curmătura
Prima Intalnire cu Piatra Craiului - Traseul Spre Piatra Mica si ... Crucea din Carpati
Reviewed by Karina Isar
on
duminică, mai 05, 2019
Rating:
ai o problema cu diminutivele :))
RăspundețiȘtergere